Emobellies
"Je ziet dat de Emobellies gemaakt zijn door medewerkers die fier zijn op hun werk en streven naar een kwalitatieve afwerking."
Lieve Deketelaere en Elfi Vandenabeele, oprichtsters Emobellies
Lieve Deketelaere en Elfi Vandenabeele, twee buurvrouwen uit Waardamme, ontwikkelen sinds oktober 2017 samen de Emobellies: kussentjes en poppen met vijf soorten zelfklevende emoticons die de basisemoties boos, blij, verdrietig, slaperig en bang weergeven. Het idee ontstond toen Elfi’s dochtertje in haar strijd tegen leukemie steeds moeilijker kon verwoorden hoe ze zich voelde. De handgemaakte knuffels maken gevoelens bespreekbaar en stimuleren de zintuigen door het gebruik van tactiele stoffen in vrolijke kleuren en een verborgen belletje.
Emobellies plakken een gezicht op emoties!
Blij? Boos? Bang of verdrietig? Kinderen kunnen deze emoties niet altijd uitdrukken of erover communiceren. Lieve Deketelaere en Elfi Vandenabeele, twee West-Vlaamse onderneemsters, lanceerden eind 2017 de Emobellies, handgemaakte poppen waarmee kinderen letterlijk een gezicht plakken op hun gevoel. "De interesse is enorm groot", legt Lieve Deketelaere uit, "We kunnen de vraag niet meer volgen en rekenen voortaan op Arcor, een bedrijf dat net als wij lokaal en eerlijk produceert."
De uitdaging
Sinds Lieve Deketelaere en Elfi Vandenabeele met hun Emobellies naar een plaatselijke kerstmarkt trokken, nam de vraag naar hun zintuiglijk speelgoed in sneltempo toe. “Elke pop is handgemaakt. Er kruipt dus enorm veel werk in. We knippen de patronen, vullen de knuffels en stikken alles weer dicht. Heel arbeidsintensief. Toen we op een bepaald moment iedere avond tot laat moesten doorwerken om alle bestellingen te kunnen volgen, beseften we dat we extra hulp nodig hadden”, vertelt Lieve. Vooral voor het naai- en stikwerk kwamen ze extra handen te kort. Oorspronkelijk schakelden ze zelfstandige naaisters en een naaiatelier uit hun omgeving in. “Het was niet makkelijk om een evenwicht te vinden tussen een goede kwaliteit en een betaalbare prijs. Daarom besloten we online verder te zoeken naar een geschikte partner. Die vonden we meteen in Arcor.” Maatschappelijk verantwoord ondernemen en aandacht voor de mensen waren belangrijke factoren om voor Arcor te kiezen. “We zochten iemand die eerlijke, lokale productie steunt en daarbij het menselijk aspect vooropstelt. Die criteria vonden we meteen terug in de visie en werkwijze van Arcor.”
De oplossing
“Een start-up als Emobellies kan zich geen grote oplages permitteren. We doen niet aan massaproductie, maar toch behandelt Arcor ons als een van haar grootste klanten. Bovendien voert dit maatwerkbedrijf een heel open beleid. We konden onmiddellijk langsgaan en kregen spontaan een rondleiding om te tonen hoe zij werken.” Omdat de productie door de komst van een beurs niet kon wachten, hadden de buurvrouwen bij hun eerste afspraak meteen alle materialen mee om een prototype te laten vervaardigen. “Zo’n Emobellie lijkt simpel te maken, maar dat is niet zo. Kort na ons eerste bezoek, hielden we al een eerste afgewerkte Emobellie in handen. Het prototype zat goed, maar we hadden een paar kleine opmerkingen die we aan de hand van foto’s doorgaven. Het was leuk om te horen dat de medewerkers zo’n visuele briefing op prijs stellen. We vermoeden dat ze onze foto’s zelfs hebben opgehangen in hun atelier”, lacht Lieve tevreden. Beide vrouwen stonden dan ook versteld van de kwaliteit van de eerste reeks afgewerkte Emobellies. “Die was zelfs beter dan van een professioneel naaiatelier, we zagen dat ze echt rekening hadden gehouden met onze wensen. Ook was de fierheid en motivatie van de medewerkers duidelijk te zien in ons product.”
De jonge onderneemsters twijfelen er niet aan ook in de toekomst verder samen te werken. “We zien in Arcor een zeer geschikte partner. Er was onmiddellijk een wederzijdse klik toen we Emobellies gingen voorstellen. Ze waren even enthousiast als wij over ons product, dachten met ons mee en stelden ons een heleboel interessante contacten voor om Emobellies te promoten.” Ook de vlotte communicatie is een belangrijke troef. “Arcor is voor ons niet bij de deur, maar Tim houdt ons regelmatig op de hoogte van elke stap in het productieproces, van de levering van de stoffen tot het verzenden van onze popjes. Dat schept vertrouwen."