Boovr. Vlinderdassen Kuurne
"Arcor steekt er met kop en schouders bovenuit, zij gaan de 'extra mile' en doen er alles aan om aan je wensen te voldoen."
Bryan Vandevoorde, student-ondernemer en zaakvoerder van Boovr
Boovr ontstond in de vorm van een mini-onderneming, als eindproject van een groepje middelbare schoolstudenten. Student-ondernemer Bryan Vandevoorde besloot het bedrijfje tijdens zijn studies Handelsingenieur als soloproject verder uit te bouwen. Intussen is het concept van 'omkeerbaarheid' uitgebreid van louter vlinderdassen naar een ruimer assortiment van kwalitatieve dubbelzijdige accessoires, die in een handomdraai een ander accent aan een outfit geven.
Boovr en Arcor? Dat werkt aan beide zijden
Boovr groeide uit van een schoolproject tot een heuse onderneming die de accessoiremarkt verrijkt met originele, kwalitatieve 'omkeerbare' accessoires. Omdat de eigenlijke productie, en dan vooral het stikwerk, zelf uitvoeren voor de jonge studenten niet tot de opties behoorde, ging Boovr op zoek naar een maatwerkbedrijf. Ze kwamen als vanzelf bij Arcor uit … en het buikgevoel zat meteen goed.
De uitdaging
Het ontwerp bepalen, de stoffen kiezen en een prototype samenstellen lag dan wel binnen de vaardigheden van de jonge ondernemers, maar om het concept in productie te brengen had niemand de juiste opleiding genoten. Bovendien viel dit niet met de schooltaken te combineren. Ze besloten de productie daarom grotendeels uit te besteden. "Voor een maatwerkbedrijf kiezen, was geen toeval", verklaart Bryan Vandevoorde, student-ondernemer en zaakvoerder van Boovr. "We kozen er doelbewust voor om terug te geven aan de sociale economie."
Bryan vertelt hoe ze Arcor eigenlijk veeleer toevallig op het spoor kwamen. "Ze sprongen als eerste in het oog bij een zoekopdracht via internet en het initiële contact gaf ons meteen al een goed gevoel. Bijgevolg is het eigenlijk niet meer bij ons opgekomen om nog andere maatwerk- of confectiebedrijven te verkennen. Hoewel de andere Boovr-activiteiten zich situeren in Kuurne, bij Kortrijk - toch drie kwartier rijden van Arcor – is dat nooit een doorslaggevende factor geweest."
De oplossing
Bij de overstap van mini- naar eigenlijke onderneming besloot Bryan om toch andere pistes te verkennen. "Ik stond toen even in contact met een confectiebedrijf, maar eerlijk gezegd: de kwaliteit kwam zelfs niet in de buurt, noch die van het geleverde werk, noch die van de ondersteunende service. Bovendien voelde ik mij als jonge ondernemer niet bepaald welkom in de textielsector, die ik als veeleer 'verouderd' aanvoelde. Bij Arcor heb ik wel altijd het gevoel gehad dat ze mij als jonge ondernemer meteen serieus namen en de prijs-kwaliteitverhouding zit er op topniveau."
Intussen werkt Boovr al vier jaar samen met Arcor voor alle stikwerk, inclusief strijken en stoffen snijden. De vaste samenwerking omvat twee collecties per jaar, maar tussendoor zijn er zowat tweemaandelijks opdrachten op projectbasis. Boovr biedt namelijk ook de mogelijkheid om te personaliseren.
Alle communicatie verloopt via Tim Vansteenbrugge. Aan de introductie van nieuwe producten komt een meeting te pas om te kijken wat de mogelijkheden zijn en eventuele verbeterpunten te bespreken. Nancy Demeurie, de verantwoordelijke van de stikafdeling, is daarbij en brengt alle informatie over op de andere medewerkers. Occasioneel verloopt communicatie ook wel via foto's of videootjes van het productieproces.
Wisselwerking gebaseerd op sterke betrokkenheid en open communicatie
"Via welke weg ook, de contacten verlopen altijd uitstekend", vindt Bryan. "De reactiesnelheid zit goed en de communicatie is duidelijk en onomwonden. Zit een Boovr-klant wel heel erg op hete kolen om een bestelling te ontvangen? Dan gaan Tim en Nancy meteen samenzitten. Ze geven altijd een realistisch idee van wat al dan niet mogelijk is. Is de deadline echt onhaalbaar, dan merk je dat Arcor er toch alles aan doet om een zo groot mogelijk deel van de bestelling tijdig klaar te hebben. Extra stiksters inzetten, bijvoorbeeld, als dat een optie is."
Verder is Bryan er heel tevreden over dat Arcor ruim de mogelijkheid geeft om waar nodig bij te sturen. "Zo merkten we aanvankelijk soms dat bepaalde productspecificaties over het hoofd gezien waren. Dat is meteen verholpen. Er is nu een vaste stikster aan Boovr toegewezen en de briefingdocumenten specifiëren de opeenvolgende productiestappen duidelijker. Arcor brengt trouwens ook regelmatig zelf suggesties aan om de producten te verbeteren, het is een echte wisselwerking. Ze tonen zich zelfs in die mate betrokken dat ze nu en dan een beurs of ander belangrijk event waarop Boovr aanwezig is bijwonen."
"Voor ons is het een uitgemaakte zaak dat we bij Arcor aankloppen telkens als we ons assortiment uitbreiden met nieuwe innovatieve producten. Ik heb trouwens heel wat van mijn contacten al aangeraden om met hen in zee te gaan en dat zal ik zeker blijven doen", besluit Bryan.